Welkom bij mijn eerste blog voor Onlinelifestylemagazine! Mijn naam is Anne Pauw en ik werk als Kinderfysiotherapeut. In deze rubriek zal ik maandelijks wat gaan schrijven over de motorische ontwikkeling van kinderen. Dit kan gaan over een baby maar ook over bijvoorbeeld het schrijven van je zoon of dochter in groep drie. Dit is dan ook meteen waar de eerste blog over zal gaan, het ontwikkelen van de fijne motoriek van de kinderen in de onderbouw.

Eindelijk kan ik schrijven

Eindelijk, je zoon of dochter is zo ver om te gaan schrijven. Er gaat een nieuwe wereld voor jullie open. Je kunt niet meer stiekem ergens een briefje neerleggen voor je partner want alles is vanaf nu voor je kind ook leesbaar! Samen met het lezen begint ook het schrijven. Niet alleen de juf en je kind maar ook jij als ouder zal dit jaar voor het eerst echt gaan oefenen met schrijven je kind. Want hoe leuk is het om nu eindelijk je eigen verlanglijstje te kunnen schrijven voor Sinterklaas of het eerste liefdesbriefje voor dat ene leuke kindje in de klas?

Helaas weet ik als Kinderfysiotherapeut dat dit lang niet altijd het geval is. De kwaliteit van de handschriften van de kinderen vliegt achteruit.  30 procent van de kinderen heeft tegenwoordig moeite met leren schrijven. De helft van de kinderen eind groep vier hebben een slecht of onleesbaar handschrift! Deze cijfers liegen er niet om. Hier hebben we het nog niet eens over de kinderen die pijn in hun handen hebben door het schrijven. Er zijn verschillende meningen over de reden van de achteruitgang van de handschriften. Een van de redenen is dat er simpelweg minder tijd is om te oefenen, zowel op school als thuis.

Motorisch leren

Om een nieuwe motorische vaardigheid te leren heb je oefeningen nodig, veel oefening. Dit geldt voor alle nieuwe vaardigheden, talenten buiten beschouwing gelaten. Stel jij als ouder besluit na jaren twijfelen op dansles te gaan. In het begin voelt alles vreemd en nieuw, ben je misschien wat houterig. Naar verloop van tijd wordt het steeds soepeler en uiteindelijk gaat het als vanzelf. Je moet simpelweg meters maken om een vaardigheid eigen te maken. Met een moeilijke term noemen wij dit time on task, de tijd die met een taak bezig moet zijn om hem volledig te automatiseren.

LEES OOK: Even voorstellen Anne Pauw

Nu je in het kort begrijpt hoe motorische leren werkt gaan we terug naar het leren schrijven. Kinderen moeten letterlijk meters, misschien wel kilometers maken om het handschrift zo te automatiseren dat het goed leesbaar en als vanzelf gaat. Hier is op school vaak onvoldoende tijd voor. Dit betekent dus dat je als ouder veel met je kindje zult moeten oefenen met schrijven om dit goed tot ontwikkeling te laten komen.

Oefenen oefenen oefenen

Essentieel in het leren schrijven is een goede fijne motoriek. Fijne motoriek zijn simpelweg vingervaardigheden. Knoopjes van broeken open en dicht, openen en dicht maken van de rist, veters strikken, kleuren, hanteren van bestek enzovoort. Dit begint al op jonge leeftijd. Het stimuleren van de fijne motoriek kun je bijvoorbeeld oefenen met het kleuren van kleurplaten, oefenen met strijkkralen (wel pas vanaf de leeftijd zoals op de verpakking aangegeven?), kleien of oefenen met koekjes deeg. Door lekker met de handen bezig te zijn oefent je kindje de fijne motoriek. Wanneer je kind een goede controle heeft over de vingers zal het uiteindelijke leren schrijven in groep drie ook makkelijker gaan. We weten inmiddels ook dat kinderen die beter schrijven de letters beter opslaan en daardoor ook beter gaan lezen.Tips voor leren schrijven

Al met al schrijven is nog steeds een ontzettend belangrijke vaardigheid die elke kind moet kunnen en wat we elke kind gunnen. Ook al zal er steeds meer getypt gaan worden of met de iPad misschien wel geschreven maar het echte schrijven heeft zoveel belangrijke eigenschappen met betrekking tot het leren lezen.

Dus papa’s en mama’s blijf vooral lekker samen knutselen, kleuren, knippen, koekjes bakken of met lego spelen. Het is zo belangrijk voor het leren schrijven, oja en super leuk om samen te doen!

Liefs Anne

p.s. Wil je meer lezen? Neem dan een kijkje op mijn site!

1 Comment on Leren schrijven, hoe te stimuleren?

  1. Fijne tips! Hier merk ik ook echt dat haar ontwikkeling weer een hele sprong heeft genomen sinds groep 3.. ze schrijft de letters veel netter en leest een stuk sneller.

Comments are closed.